Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1504]

Lane kluseczki na rosole

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne i bardzo puszyste kluseczki z rosołem.Idealna zupa na chłodne dni,ponieważ bardzo mocno rozgrzewa.Jest również bardzo syta.

Lane kluseczki na rosole

Składniki:

Lane kluseczki na rosole

 

  • 1 udko z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki (według uznania )

 

Sposób przygotowania:

Lane kluseczki na rosole
1.Mięso oczyścić,umyć,zalać zimną wodą około półtora litra i gotować do miękkości.Gdy udko będzie miękkie wyjąć je,a wywar przecedzić. 2.Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć,osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,następnie wrzucić do przecedzonego wywaru i gotować do miękkości. 3.Jajka wbić do kubka,dodać szczyptę soli i roztrzepać widelcem,następnie stopniowo dodawać mąkę i mieszać na jednolite gładkie ciasto.Ciasto nie może być zbyt gęste ani zbyt rzadkie. 4.Przygotowane ciasto wlać strumykiem do gotującego się rosołu ,chwilę zagotować,przyprawić do smaku solą i pieprzem,dodać natkę pietruszki.