mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Langosze na słodko

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

To znana węgierska przystawka. Ich przygotowanie przypomina racuchy drożdżowe, jednak różną się smakiem, bowiem są wytrawne. Gorąco polecam

Langosze na słodko

Składniki:

Langosze na słodko

 

 

  • Dodatkowo:
  • jogurt do podania
  • dowolne owoce

 

Sposób przygotowania:

Langosze na słodko
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuszczam przez praskę. Przekładam do miski. Dodaje suche drożdże, sól, cukier, ciepłe mleko, mąkę. Zagniatam ciasto i zostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto dziele na mniejsze części. Tworzę z ciasta placki, niezbyt grube wielkości dłoni. Kładę placki na rozgrzanym oleju na patelnię. Smażę z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone placki podaje z jogurtem i malinami.