Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Langosze wg Megg

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Langosze - to danie węgierskie, bardzo lubiane przez Węgrów. Langosze podaje się z bardzo różnym nadzieniem, wg upodobań, kto co lubi.

Langosze wg Megg Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Langosze wg Megg

 

Sposób przygotowania:

Langosze wg Megg
Ziemniaki umyć, obrać, zalać wodą i ugotować do miękkości, a następnie odcedzić, ubić na puree i pozostawić do wystudzenia. Przygotować rozczyn, mieszając drożdże z cukrem, połową mleka oraz paroma łyżkami mąki. Przygotowany rozczyn pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn, resztę mleka oraz olej wymieszać, dodać puree ziemniaczane, sól oraz tyle mąki aby wyrobić ciasto, które będzie odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1h. Po tym czasie z ciasta formować w rękach małe langosze i smażyć na głębokim tłuszczu. Gotowe langosze podawać z ulubionym nadzieniem. Ja podałam langosze posmarowane sosem pomidorowym, ze smażonymi kiełbaskami oraz posiekanym szczypiorkiem.
Langosze wg Megg
Ugotowane ziemniaki ubić na puree i pozostawić do wystudzenia.
Langosze wg Megg
Z drożdży przygotować rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
Langosze wg Megg
Z wyrośniętego rozczynu i reszty składników wyrobić ciasto.
Langosze wg Megg
Z gotowego ciasta formować langosze i smażyć na tłuszczu.