bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Langosze w dwóch wersjach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Węgierskie langosze w dwóch wersjach

Langosze w dwóch wersjach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Langosze w dwóch wersjach

 

  • 500 g mąki
  • 25 g drożdży
  • 250-265 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany (lub serwatki, jogurtu)
  • olej do smażenia
  • dodatki:
  • sos czosnkowy
  • czerwona cebula
  • ser żółty
  • smażone kurki
  • smażona kapusta kiszona z grzybami

Sposób przygotowania:

Langosze w dwóch wersjach
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodać cukier, odstawić na chwilę żeby zaczęły pracować. Wsypać mąkę do naczynia, w środku zrobić zagłębienie, do którego wlać zaczyn drożdży. Dodać, śmietanę, olej i sól. Wyrobić ciasto aż przestanie się kleić do rąk, po czym posypać odrobiną mąki, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na min 30 min. aż ciasto wyrośnie. W między czasie robimy np sos czosnkowy i przygotowujemy inne składniki. Ciasto przenieść na stolnice wysypaną mąką, podzielić na kawałki, u mnie wyszło 9 szt po ok 92 g. Ukształtować kulki, rozpłaszczyć, przykryć i odstawić na kolejne 30 min.Na patelnię wylać olej na wysokość ok. 6cm. Z wyrośniętych kawałków ciasta formować ręcznie cienkie placki. Smażyć je z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Podawać gorące, polane sosem czosnkowym lub posypane tartym żółtym serem z dodatkami wg własnego smaku, np ze smażonymi kurkami, czy kapustą smażoną z grzybami albo czerwoną cebulą.
Langosze w dwóch wersjach
Ciasto na langosze po wyrośnięciu na blacie
Langosze w dwóch wersjach
Pojedyńczy kawałek ciasta rozciągnięty do smażenia
Langosze w dwóch wersjach
Gotowy langosz smażony na patelni w głębokim oleju
Langosze w dwóch wersjach
Langosz z nadzieniem ze smażonej kapusty i grzybów