Sposób przygotowania:
Langosze w dwóch wersjach
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodać cukier, odstawić na chwilę żeby zaczęły pracować. Wsypać mąkę do naczynia, w środku zrobić zagłębienie, do którego wlać zaczyn drożdży. Dodać, śmietanę, olej i sól. Wyrobić ciasto aż przestanie się kleić do rąk, po czym posypać odrobiną mąki, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na min 30 min. aż ciasto wyrośnie. W między czasie robimy np sos czosnkowy i przygotowujemy inne składniki. Ciasto przenieść na stolnice wysypaną mąką, podzielić na kawałki, u mnie wyszło 9 szt po ok 92 g. Ukształtować kulki, rozpłaszczyć, przykryć i odstawić na kolejne 30 min.Na patelnię wylać olej na wysokość ok. 6cm. Z wyrośniętych kawałków ciasta formować ręcznie cienkie placki. Smażyć je z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Podawać gorące, polane sosem czosnkowym lub posypane tartym żółtym serem z dodatkami wg własnego smaku, np ze smażonymi kurkami, czy kapustą smażoną z grzybami albo czerwoną cebulą.
Zsa Zsa