Renia_Kawa

Renia_Kawa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

SUPERPRZEPIS

Lasagne na ostro

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dla wielbicieli fasoli na ostro - lasagne meksykańska!

Lasagne na ostro Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lasagne na ostro

 

  • 1 cebula
  • 20g oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • 1 puszka białej fasoli konserwowej
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 300g koncentratu pomidorowego
  • 0,5l wody przegotowanej
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • 5 płatów lasagne

Sposób przygotowania:

Lasagne na ostro
Zarówno cebulę jak i czosnek obieramy, myjemy, siekamy i podsmażamy na oleju. Następnie fasolę i kukurydzę wyciągamy z puszek na durszlak i płuczemy pod bieżącą wodą - warto pozbyć się tych zalew całkowicie. Przygotowane w ten sposób składniki dodajemy do cebuli i czosnku, a także koncentrat i wodę. Trzymamy na ogniu kilka minut w między czasie przyprawiając do smaku solą, pieprzem i paprykami. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę płaty lasagne i sos. Wkładamy do gorącego piekarnika i zapiekamy 40 minut na najniższym poziomie w temperaturze 180 stopni.
Lasagne na ostro
Sos ma być rzadki - i tak makaron wchłonie większość wody.
Lasagne na ostro
Układamy na przemian makaron lasagne i sos.
Lasagne na ostro
Pamiętamy aby nie przykrywać niczym naczynia.
Lasagne na ostro
Wkładamy na najniższy poziom do gorącego piekarnika.