ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Lasagne z cukinią i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna lasagne ze szpinakiem, cukinią i z dodatkiem camembert

Lasagne z cukinią i szpinakiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lasagne z cukinią i szpinakiem

 

  • 9 płatów lasagne
  • 250 g szpinaku (świeżego)
  • czubata łyżka mascarpone
  • 2 surowe żółtka
  • 1 średnia cukinia
  • 100 g sera camembert
  • 6 łyżek śmietanki kremowej 30%
  • 30 g parmezanu
  • oliwa extra vergine

Sposób przygotowania:

Lasagne z cukinią i szpinakiem
Zagotować osoloną wodę w garnku i włożyć płaty lasagne, gotować przez około 3 minuty, następnie wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na ściereczce kuchennej jeden płat obok drugiego.Szpinak opłukać, otrzepać z wody i włożyć na suchą patelnię. Podgrzewać mieszając przez około pół minuty lub krócej do czasu aż szpinak zwiędnie.Posiekać na kawałki i włożyć z powrotem na jeszcze ciepłą patelnię. Dodać ser mascarpone i żółtka, wymieszać. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.Cukinię pokroić na cienkie plasterki, ser camembert na kawałeczki. Na dnie naczynia ułożyć pierwsze 3 płaty lasagne, na każdym ułożyć po około 3 - 4 plasterki cukinii, skropić oliwą (około 1 łyżeczki) i posypać pieprzem. Rozłożyć połowę szpinaku i połowę sera camembert (1 łyżkę sera odłożyć na wierzch). Położyć kolejne 3 płaty lasagne, cukinię, szpinak i drugą połowę sera. Przykryć pozostałym makaronem i ułożyć plasterki cukinii, posypać pieprzem.Na patelnię po szpinaku wlewamy śmietankę i dodajemy odłożony camembert, podgrzewamy i czekamy aż ser się rozpuści. Następnie polewamy wierzch lasagne. Posypujemy parmezanem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy lasagne na 15 minut.
Lasagne z cukinią i szpinakiem
Układamy cukinię i posypujemy pieprzem ,następnie dajemy szpinak
Lasagne z cukinią i szpinakiem
Szpinak i camembert...pyszne połączenie smaków
Lasagne z cukinią i szpinakiem
Przygotowaną lasagne wkładamy bez przykrycia na ok.15 min. do piekarnika