Kropunia

Kropunia

Kucharz
[Przepisów: 8]

Lasagne z grzybami i cukinią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gdy masz dość zwykłego makaronu proponuję lasagne z cukinią i grzybami

Lasagne z grzybami i cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lasagne z grzybami i cukinią

 

  • Makaron lasagne (9 płatów)
  • 500 g mięsa mielonego
  • 250 g grzybów
  • pół cukini
  • 200 g sera żółtego
  • przecier pomidorowy

 

  • Przyprawy;sól, pieprz, oregano, bazylia

Sposób przygotowania:

Lasagne z grzybami i cukinią
1. Na oliwie podsmażamy mięso mielone. W międzyczasie kroimy cukinię w plastry. Grzyby myjemy, kroimy i podsmażamy na maśle. W osobnym garnku gotujemy wodę, solimy ją i wkładamy 9 płatów makaronu lasagne - dolewamy odrobinę oleju tak by płaty nam się nie posklejały. 2. Kiedy mięso nam się usmaży dodajemy kilka łyżek przecieru pomidorowego, a następnie usmażone wcześniej grzyby. Całość przyprawiamy bazylią i oregano.3. Na tarce ścieramy żółty ser 4.Dno naczynia żaroodpornego smarujemy margaryną, a następnie układamy warstwami: ugotowane 3 płaty makaronu, ser żółty, cukinia, połowa mięsa, ser żółty, 3 płaty makaronu, cukinia, druga połowa mięsa, ser żółty, ostatnie 3 płaty makaronu posypujemy serem żółtym , bazylią i oregano. Całość wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na 20-30 minut. Po upływie czasu wyciągamy z piekarnika, kroimy i przenosimy na talerze. Smacznego!
Lasagne z grzybami i cukinią
Cukinie kroimy w plasterki, a żółty ser ścieramy na tarce
Lasagne z grzybami i cukinią
Na odrobinie oleju podsmażamy mięso mielone
Lasagne z grzybami i cukinią
Makaron, mięso i warzywa układamy warstwami według przepisu
Lasagne z grzybami i cukinią
Nasza lasagne w całości ułożona warstwami