redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Drożdżowy wieniec ze śliwkami kalifornijskimi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Wieniec będzie piękną ozdobą Wielkanocnego stołu. Odkryj przepis, z którym z pewnością sobie poradzisz i upieczesz pyszny drożdżowy wieniec ze śliwkami kalifornijskimi.

Drożdżowy wieniec ze śliwkami kalifornijskimi

Składniki:

Drożdżowy wieniec ze śliwkami kalifornijskimi

Masa serowa

  • 300g twarogu

 

  • 4 łyżki cukru pudru

 

Ciasto drożdżowe

 

 

 

  • 50 g cukru

 

 

Dodatkowo

  • 1 jajko do posmarowania ciasta

 

 

  • Pół szklanki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowy wieniec ze śliwkami kalifornijskimi
W misie miksera (ewentualnie wysokiej misce) zmiksować twaróg z cukrem pudrem do połączenia składników. Śliwki suszone z Kalifornii przeciąć na pół. W małym rondelku podgrzać mleko, dodać masło, wymieszać całość do roztopienia masła, odstawić do wystygnięcia. Do misy dodać: przesianą mąkę, cukier oraz drożdże, wbić jajko, całość zalać przestudzonym mlekiem z masłem.

Ciasto wyrabiać tzw. hakiem, najpierw na wolnych obrotach po kilku minutach na szybszych, łącznie przez ok. 12 minut (ciasto można też wyrobić ręcznie, wyrabiamy do momentu, kiedy zacznie być elastycznie i nie będzie się kleić do rąk). Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu na minimum godzinę do wyrośnięcia.

Formowanie wieńca

Gotowe ciasto przenieść na posypaną mąką stolnicę, wałkować na prostokąt o wielkości kartki A4. Na blasze piekarnikowej ułożyć papier do pieczenia, oprószyć go obficie mąką i ułożyć na nim przygotowany drożdżowy prostokąt, na który wyłożyć masę twarogową, dodać połówki śliwek kalifornijskich, zostawić 3 cm marginesy na dłuższych bokach.

Dłuższym bokiem zwinąć ciasto w roladę, boki ciasta dokładnie zamknąć. Roladę przeciąć wzdłuż, na tyle głęboko, aby była widoczna warstwa twarogowa. Wziąć do ręki jeden z końców rolady, okręcać go wokół jego własnej osi (ok. 4-5 razy) formując wieniec. Po uformowaniu wieńca skleić ze sobą końce ciasta, całość posmarować roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowany wieniec piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni, z funkcją termoobieg przez 30-35 minut.

Lukrowanie ciasta

Do połowy szklanki cukru pudru dodać 1-1 1/2 łyżki soku z cytryny. Wymieszać dokładnie, polać lekko wystudzone ciasto. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni do lekkiego zarumienienia, posypać ciasto polane lukrem. Gotowe! Smacznego!