eluchap

eluchap

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Domowy Dżem wiśniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Domowy Dżem wiśniowy- bez konserwantów, samo zdrowie

Domowy Dżem wiśniowy

Składniki:

Domowy Dżem wiśniowy

 

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 1 szklanka surowego soku z jabłek
  • 2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Domowy Dżem wiśniowy
W szerokim rondlu mieszamy sok jabłkowy z cukrem i cały czas podgrzewamy na małym ogniu. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodajemy wiśnie i gotujemy na średnim ogniu przez 20-25 min ( czas gotowania zależy od wielkości owoców). Gorący dżem wykładamy do gorących, czystych i pozbawionych zapachów słoików, dokładnie zamykamy.Następnie pasteryzujemy w temp. 90 stopni C. Przez 15 min. Potem ustawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu.