Sposób przygotowania:
Łatwy tort śmietanowy z dżemem z czarnej porzeczki
Biszkopt:
Białka należy ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier, a następnie po 1 żółtku.
Następnie ostrożnie i po trochu wmieszać uprzednio przesiane mąki.
Puszystą masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
(Boki tortownicy nie powinny być niczym wysmarowane.)
Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 170 stopni.
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piekarnika i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Następnie ponownie wstawić do piecyka i pozostawić w nim do ostygnięcia.
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części.
Bita śmietana:
Śmietankę z dodatkiem cukru i śmietan-fixów ubić na sztywno.
(Dla pewności wsypałam 2 opakowania.)
Całość wstawić do lodówki na około 10-15 minut.
Tort:
Odrobinę ubitej kremówki odłożyć do posmarowania wierzchu i boków.
Na talerzu lub paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, nasączyć oraz posmarować dżemem, połową bitej śmietany, umieścić kolejny kawałek biszkoptu - nasączyć oraz wyłożyć na niego pozostałą śmietankę.
Ostatni placek biszkoptu od spodu posmarować dżemem i tą stroną położyć na warstwie kremówki, a następnie nasączyć.
Wierzch i boki obsmarować odłożoną ubitą śmietanką - żeby trzymały się biszkopciki oraz opłatek.
Gotowy tort udekorować zgodnie z własnym gustem.
Białka należy ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier, a następnie po 1 żółtku.
Następnie ostrożnie i po trochu wmieszać uprzednio przesiane mąki.
Puszystą masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
(Boki tortownicy nie powinny być niczym wysmarowane.)
Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 170 stopni.
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piekarnika i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Następnie ponownie wstawić do piecyka i pozostawić w nim do ostygnięcia.
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części.
Bita śmietana:
Śmietankę z dodatkiem cukru i śmietan-fixów ubić na sztywno.
(Dla pewności wsypałam 2 opakowania.)
Całość wstawić do lodówki na około 10-15 minut.
Tort:
Odrobinę ubitej kremówki odłożyć do posmarowania wierzchu i boków.
Na talerzu lub paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, nasączyć oraz posmarować dżemem, połową bitej śmietany, umieścić kolejny kawałek biszkoptu - nasączyć oraz wyłożyć na niego pozostałą śmietankę.
Ostatni placek biszkoptu od spodu posmarować dżemem i tą stroną położyć na warstwie kremówki, a następnie nasączyć.
Wierzch i boki obsmarować odłożoną ubitą śmietanką - żeby trzymały się biszkopciki oraz opłatek.
Gotowy tort udekorować zgodnie z własnym gustem.
SylaUla
gusia1000