Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1031]

Łatwy tort śmietanowy z dżemem z czarnej porzeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 340
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ze względu na brak czasu - na pierwsze urodziny córki przygotowałam prosty i szybki tort, który wszystkim smakował. Tort był przepyszny, dość lekki, a czarna porzeczka idealnie przełamała jego słodycz.

Łatwy tort śmietanowy z dżemem z czarnej porzeczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Łatwy tort śmietanowy z dżemem z czarnej porzeczki

Tortownica o średnicy 24 cm, biszkopt:

Do przełożenia:

  • 700 ml śmietanki 30-36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy (opcjonalnie lub można więcej - ja dodaję jak najmniej)

Dodatkowo:

  • 1 słoik kwaskowatego dżemu z czarnej porzeczki (około 280 g)

Nasączenie:

Boki (opcjonalnie):

  • około 22 podłużne biszkopty

Moja dekoracja:

  • opłatek na tort z obrazkiem
  • krem czekoladowy
  • srebrne kuleczki cukrowe
  • białe kwiatuszki z opłatka
  • kolorowe lentilki

Sposób przygotowania:

Łatwy tort śmietanowy z dżemem z czarnej porzeczki
Biszkopt:

Białka należy ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier, a następnie po 1 żółtku.

Następnie ostrożnie i po trochu wmieszać uprzednio przesiane mąki.

Puszystą masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

(Boki tortownicy nie powinny być niczym wysmarowane.) 

Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 170 stopni.

Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piekarnika i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.

Następnie ponownie wstawić do piecyka i pozostawić w nim do ostygnięcia. 

Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części.

Bita śmietana:

Śmietankę z dodatkiem cukru i śmietan-fixów ubić na sztywno.

(Dla pewności wsypałam 2 opakowania.)

Całość wstawić do lodówki na około 10-15 minut.

Tort:

Odrobinę ubitej kremówki odłożyć do posmarowania wierzchu i boków.

Na talerzu lub paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, nasączyć oraz posmarować dżemem, połową bitej śmietany, umieścić kolejny kawałek biszkoptu - nasączyć oraz wyłożyć na niego pozostałą śmietankę.

Ostatni placek biszkoptu od spodu posmarować dżemem i tą stroną położyć na warstwie kremówki, a następnie nasączyć.

Wierzch i boki obsmarować odłożoną ubitą śmietanką - żeby trzymały się biszkopciki oraz opłatek.

Gotowy tort udekorować zgodnie z własnym gustem.
Łatwy tort śmietanowy z dżemem z czarnej porzeczki
Zamiast opłatka tort można udekorować zgodnie z własnym uznaniem.

Tagi:

tort deser okazje