Sposób przygotowania:
Tort truskawkowy na biszkopcie z pestek dyni
Prażone pestki dyni mielimy w młynku, mieszamy z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia.
Jajka z cukrem ubijamy do białości, dolewamy olej, i dalej już za pomocą łyżki dodajemy stopniowo suche składniki.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem 20 cm tortownicy, pieczemy w 160-170 C około 20 minut. Studzimy.
Serek powinien mieć temperaturę pokojową i trzeba odlać z niego wodę.
Serek mieszamy z cukrem pudrem, stopniowo dolewamy syrop klonowy.
Chłodną śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy śmietan-fix.
Delikatnie mieszając, po łyżce dodajemy ubitą śmietanę do serka.
Biszkopt smarujemy 3 łyżkami dżemy, rozkładamy połówki truskawek, zakrywamy je masą serowo śmietanową. Resztą masy przykrywamy boki ciasta.
Na wierzch kładziemy połówki truskawek , polewamy leciutko podgrzanym dżemem, na koniec dodajemy kilka winogron.
Wstawiamy do dobrze schłodzonej lodówki.
Jajka z cukrem ubijamy do białości, dolewamy olej, i dalej już za pomocą łyżki dodajemy stopniowo suche składniki.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem 20 cm tortownicy, pieczemy w 160-170 C około 20 minut. Studzimy.
Serek powinien mieć temperaturę pokojową i trzeba odlać z niego wodę.
Serek mieszamy z cukrem pudrem, stopniowo dolewamy syrop klonowy.
Chłodną śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy śmietan-fix.
Delikatnie mieszając, po łyżce dodajemy ubitą śmietanę do serka.
Biszkopt smarujemy 3 łyżkami dżemy, rozkładamy połówki truskawek, zakrywamy je masą serowo śmietanową. Resztą masy przykrywamy boki ciasta.
Na wierzch kładziemy połówki truskawek , polewamy leciutko podgrzanym dżemem, na koniec dodajemy kilka winogron.
Wstawiamy do dobrze schłodzonej lodówki.
BozenaMatuszczyk