Sposób przygotowania:
Rolada z galaretką z rabarbaru i bitą śmietanąBiszkopt:
W małej misce wymieszać obie mąki .Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
ETAP 2:
W kolejnym kroku stopniowo dodawać cukier i wciąż ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników.
Do masy jajecznej przesiać sypkie składniki i mieszać łyżką do połączenia się składników.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 10-12 minut.
Wyjąć z piekarnika. Przełożyć na czystą ściereczkę i zdjąć papier. Zrolować biszkopt razem ze ściereczką.
Galaretka:
Rabarbar umyć i osuszyć . Pokroić na małe kawałki. Przełożyć na patelnię, dodać cukier i połowę przewidzianej wody. Doprowadzić do zagotowania.
ETAP 4:
Dodać resztę wody i dusić, do rozpadnięcia kawałków. Można lekko rozgnieść drewnianą łyżką. Gdy rabarbar będzie mięciutki dodać proszek żelatyny i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Wykonanie:
Do wysokiej miski wlać śmietanę. Wstępnie ubić, następnie dodać cukier,ubić na sztywno.
Biszkopt rozwinąć i rozsmarować galaretkę z rabarbaru. Następnie ostrożnie nałożyć i rozsmarować śmietanę ( 3 -4 łyżki zostawić do dekoracji).Zrolować ściśle roladę. Resztą śmietany udekorować wierzch.
Ewentualnie dodać posypkę. Wstawić ciasto do lodówki na około 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
cherry