monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Rolada z galaretką z rabarbaru i bitą śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 270
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Stosunkowo szybki i eleganckie ciasto w sam raz do niedzielnej kawy. Galaretka z rabarbaru nadaje roladzie dodatkowego smaku, zapraszam:)

Rolada z galaretką z rabarbaru i bitą śmietaną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rolada z galaretką z rabarbaru i bitą śmietaną

 

 

  • Galaretka z rabarbaru:
  • 220 g rabarbaru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa

 

  • Dodatkowo:
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • posypka cukrowa ( opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Rolada z galaretką z rabarbaru i bitą śmietaną

Biszkopt:

Rolada z galaretką z rabarbaru i bitą śmietaną
oddzielone białka ubić na pianę ze szczyptą soli

W małej misce wymieszać obie mąki .Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.

ETAP 2:

Rolada z galaretką z rabarbaru i bitą śmietaną
dodać makę i dokończyć przygotowanie ciasta biszkoptowego

W kolejnym kroku stopniowo dodawać cukier i wciąż ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników.

Do masy jajecznej przesiać sypkie składniki i mieszać łyżką do połączenia się składników.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 10-12 minut.

Wyjąć z piekarnika. Przełożyć na czystą ściereczkę i zdjąć papier. Zrolować biszkopt razem ze ściereczką.

Galaretka:

Rolada z galaretką z rabarbaru i bitą śmietaną
rozdrobnionu rabarbar wymieszać z cukrem i wodą i ugotować

Rabarbar umyć i osuszyć . Pokroić na małe kawałki. Przełożyć na patelnię, dodać cukier i połowę przewidzianej wody. Doprowadzić do zagotowania.

ETAP 4:

Rolada z galaretką z rabarbaru i bitą śmietaną
mus rabarbarowy wymieszać z galaretką i odłożyć do ostygnięcia

Dodać resztę wody i dusić, do rozpadnięcia kawałków. Można lekko rozgnieść drewnianą łyżką. Gdy rabarbar będzie mięciutki dodać proszek żelatyny i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Wykonanie:

Rolada z galaretką z rabarbaru i bitą śmietaną
na biszkopcie rozsmarować galaretkę i dodać śmietanę

Do wysokiej miski wlać śmietanę. Wstępnie ubić, następnie dodać cukier,ubić na sztywno.

Biszkopt rozwinąć i rozsmarować galaretkę z rabarbaru. Następnie ostrożnie nałożyć i rozsmarować śmietanę ( 3 -4 łyżki zostawić do dekoracji).Zrolować ściśle roladę. Resztą śmietany udekorować wierzch.

Ewentualnie dodać posypkę. Wstawić ciasto do lodówki na około 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!