Sposób przygotowania:
Tort na Abrahama
Biszkopt zrobiony z podwójnej porcji;
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier i żółtka , mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą łączymy delikatnie z masą białkową.
2. Ciasto przekładamy do blaszki wielkość blaszki 24/39 cm wyłożoną papierem do pieczenia
3. Pieczemy 40 - 50 min w temperaturze 180 stopni, po upieczeniu biszkopt studzimy.
4. Krem śmietanowy;
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix. oraz cienkim strumykiem powoli wlewamy rozpuszczoną letnią żelatynę.
5. Brzoskwinie odsączamy i kroimy w kostkę.
6. Biszkopt dzielimy na 3 blaty.
7. 1 blat nasączamy sokiem z brzoskwiń, smarujemy dżemem brzoskwiniowym, nakładamy połowę kremu śmietankowego na krem nakładamy część pokrojonych brzoskwiń, brzoskwinie wciskamy lekko w śmietanę, nakładamy 2 blat robimy to samo nakładamy co z pierwszym, nakładamy ostatni 3 blat równamy dociskamy.
7. Cały tort pokrywamy kremem waniliowym Dr.Oetkera zrobionym według opisu na opakowaniu.
8. Boki obsypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.
9. Dekorujemy według uznania u mnie różyczki i listki z masy cukrowej mojego wykonania, koraliki i bita śmietana.
Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki.
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier i żółtka , mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą łączymy delikatnie z masą białkową.
2. Ciasto przekładamy do blaszki wielkość blaszki 24/39 cm wyłożoną papierem do pieczenia
3. Pieczemy 40 - 50 min w temperaturze 180 stopni, po upieczeniu biszkopt studzimy.
4. Krem śmietanowy;
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix. oraz cienkim strumykiem powoli wlewamy rozpuszczoną letnią żelatynę.
5. Brzoskwinie odsączamy i kroimy w kostkę.
6. Biszkopt dzielimy na 3 blaty.
7. 1 blat nasączamy sokiem z brzoskwiń, smarujemy dżemem brzoskwiniowym, nakładamy połowę kremu śmietankowego na krem nakładamy część pokrojonych brzoskwiń, brzoskwinie wciskamy lekko w śmietanę, nakładamy 2 blat robimy to samo nakładamy co z pierwszym, nakładamy ostatni 3 blat równamy dociskamy.
7. Cały tort pokrywamy kremem waniliowym Dr.Oetkera zrobionym według opisu na opakowaniu.
8. Boki obsypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.
9. Dekorujemy według uznania u mnie różyczki i listki z masy cukrowej mojego wykonania, koraliki i bita śmietana.
Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Miło mi Justyna, Dziękuję serdecznie;)