BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1283]

Tort na Abrahama

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort zrobiłam dla kolegi który kończył swoje kolejne urodziny, tort o smaku śmietany z dodatkiem brzoskwiń bo taki bardzo lubią.

Tort na  Abrahama

Składniki:

Tort na Abrahama

 

  • Biszkopt;
  • jajka 10 szt
  • mąka trochę więcej jak 1,5 szklanki,
  • cukier 1,5 szklanki,
  • mąka ziemniaczana 1/2 szklanki,
  • szczypta soli,
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka,

 

  • Krem śmietankowy;
  • śmietana 30 % - 7 szt po 200 ml,
  • śmietan fix 4 op,
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru
  • żelatyna 2 -3 łyżeczki rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody,

 

  • Ponadto ;
  • krem waniliowy Dr. Oetkera 1 szt,
  • brzoskwinie 1 puszka,
  • dżem brzoskwiniowy 1 słoik,
  • wiórki kokosowe 200 g,
  • ozdoby - dekoracja,

Sposób przygotowania:

Tort na Abrahama
Biszkopt zrobiony z podwójnej porcji;

1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier i żółtka , mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą łączymy delikatnie z masą białkową.

2. Ciasto przekładamy do blaszki wielkość blaszki 24/39 cm wyłożoną papierem do pieczenia

3. Pieczemy 40 - 50 min w temperaturze 180 stopni, po upieczeniu biszkopt studzimy.

4. Krem śmietanowy;

Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix. oraz cienkim strumykiem powoli wlewamy rozpuszczoną letnią żelatynę.

5. Brzoskwinie odsączamy i kroimy w kostkę.

6. Biszkopt dzielimy na 3 blaty.

7. 1 blat nasączamy sokiem z brzoskwiń, smarujemy dżemem brzoskwiniowym, nakładamy połowę kremu śmietankowego na krem nakładamy część pokrojonych brzoskwiń, brzoskwinie wciskamy lekko w śmietanę, nakładamy 2 blat robimy to samo nakładamy co z pierwszym, nakładamy ostatni 3 blat równamy dociskamy.

7. Cały tort pokrywamy kremem waniliowym Dr.Oetkera zrobionym według opisu na opakowaniu.

8. Boki obsypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.

9. Dekorujemy według uznania u mnie różyczki i listki z masy cukrowej mojego wykonania, koraliki i bita śmietana.

Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki.