Sposób przygotowania:
Walentynkowe serduszkaPrzygotowanie ciasteczek:
Mąkę przesiewamy na stolnicę,dodajemy posiekany zimny tłuszcz i chwilę razem siekamy z mąką. Następnie dodajemy przesiany cukier puder, żółtka i cukier waniliowy. Zagniatamy gładkie ciasto,rozcierając dłońmi dokładnie wszystkie składniki. Przykrywamy ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 30 min.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanej lekko mąką stolnicy na grubość 4 mm.
Różnymi foremkami w kształcie serca wycinamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 190 stopni i pieczemy ok. 10 min. na złoty kolor. Gdy ciasteczka są już upieczone ściągamy z blaszki . Pozostawiamy do przestygnięcia.
Etap końcowy:
Przygotowujemy gotowy różowy lukier według przepisu na opakowaniu. Następnie pokrywamy lukrem ciasteczka np. za pomocą pędzelka. Polukrowane serduszka ozdabiamy cukrowymi posypkami. Odstawiamy ciasteczka do całkowitego zastygnięcia lukru.
Podajemy ukochanej osobie z jego ulubionym ciepłym napojem np. z gorącym kubkiem kakao lub filiżanką kawy.