Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 462]

Walentynkowe serduszka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na Walentynki polecam zrobić kruche ciasteczka w kształcie serduszek. Ozdobione różowym lukrem i kolorowymi posypkami ucieszą z pewnością ukochaną osobę.

Walentynkowe serduszka

Składniki:

Walentynkowe serduszka

na ciasto:

  • 30 dag mąki krupczatki
  • 10 dag masła
  • 10 dag margaryny
  • 3 żółtka
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy

dodatkowo:

  • gotowy różowy lukier
  • cukrowe posypki np. w kształcie serduszek,cukier błyszczący itp.

Sposób przygotowania:

Walentynkowe serduszka

Przygotowanie ciasteczek:

Mąkę przesiewamy na stolnicę,dodajemy posiekany zimny tłuszcz i chwilę razem siekamy z mąką. Następnie dodajemy przesiany cukier puder, żółtka i cukier waniliowy. Zagniatamy gładkie ciasto,rozcierając dłońmi dokładnie wszystkie składniki. Przykrywamy ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 30 min.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanej lekko mąką stolnicy na grubość 4 mm.
Różnymi foremkami w kształcie serca wycinamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 190 stopni i pieczemy ok. 10 min. na złoty kolor. Gdy ciasteczka są już upieczone ściągamy z blaszki . Pozostawiamy do przestygnięcia.

Etap końcowy:

Przygotowujemy gotowy różowy lukier według przepisu na opakowaniu. Następnie pokrywamy lukrem ciasteczka np. za pomocą pędzelka. Polukrowane serduszka ozdabiamy cukrowymi posypkami. Odstawiamy ciasteczka do całkowitego zastygnięcia lukru.
Podajemy ukochanej osobie z jego ulubionym ciepłym napojem np. z gorącym kubkiem kakao lub filiżanką kawy.