Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Słodkie laurki na dzień Babci i Dziadzia

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Słodkie laurki na dzień Babci i Dziadzia to pyszne ciastka w polewie czekoladowej z dedykacja dla ukochanych i niezastąpionych Dziadków.

Słodkie laurki na dzień Babci i Dziadzia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słodkie laurki na dzień Babci i Dziadzia

 

  • 200 g mąki wrocławskiej
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75-80 g cukru pudru
  • 75 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kefiru

 

  • polewa
  • 90 ml śmietany 30%
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej

 

  • dodatkowo:
  • serduszka cukrowe do dekoracji
  • lukier królewski do dekoracji

Sposób przygotowania:

Słodkie laurki na dzień Babci i Dziadzia
Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, posiekane masło oraz kefir i cukier puder i wszystko siekamy, zagniatamy szybko ciasto. Wałkujemy, wykrawamy serca. Ciasteczka pieczemy do zarumienienia w 180 stopniach przez około 10 minut.

Przygotowujemy polewę: 

Śmietanę podgrzewamy dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Na zimne ciasta wylewamy polewę, dekorujemy cukrowymi serduszkami, odstawiamy do zastygnięcia. Na zastygniętych ciastkach przy pomocy lukru piszemy dedykację. Odstawiamy do zastygnięcia.
Słodkie laurki na dzień Babci i Dziadzia
z podanego ciasta wykrawamy serduszka i pieczemy
Słodkie laurki na dzień Babci i Dziadzia
przygotowujemy polewe i nakładamy na zimne ciastka
Słodkie laurki na dzień Babci i Dziadzia
na goraca polewę nakladamy cukrowe ozdoby
Słodkie laurki na dzień Babci i Dziadzia
na zimna polewe nakładamy lukier którym tworzymy dedykację