dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Lazania z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczna i nie trudna w przygotowaniu lazania.

Lazania z mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lazania z mięsem mielonym

 

  • 30 dag makaronu lazania
  • 450 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 duża cebula
  • 1 bułeczka
  • 1 jajo
  • sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, oregano
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • ser żółty

Sposób przygotowania:

Lazania z mięsem mielonym
Makaron obgotowujemy w osolonej wodzie i układamy oddzielnie każdy plaster makaronu. Do mięsa mielonego dodajemy poszatkowaną i przesmażoną cebulkę, bułeczkę (namoczoną w wodzie i dokładnie odciśniętą), jajko 100 ml przecieru pomidorowego oraz przyprawy do smaku. Dokładnie wyrabiamy mięso. Formę do zapiekania smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Układamy na dno płaty makaronu i smarujemy mięsem, Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron. Wierzch polewamy przecierem pomidorowym. Pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut. Następnie posypujemy startym serem i zapiekamy ok 10 minut. Smacznego.
Lazania z mięsem mielonym
Do mięsa dodajemy bułkę, jajko, cebulę i przyprawy.
Lazania z mięsem mielonym
Dokłądnie wyrabiamy mięso z odrobiną przecieru pomidorowego.
Lazania z mięsem mielonym
Układamy warstwami makaron i mięso mielone.
Lazania z mięsem mielonym
Wierzch lazan polewamy przecierem pomidorowym.