darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

łazanki Darmiony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Proste danie - tradycyjne smaki

łazanki Darmiony Więcej zdjęć (4)

Składniki:

łazanki Darmiony

 

  • 1 laska dobrej, podwędzanej kiełbasy
  • 0,5 kg
  • kapusty kiszonej
  • 500 gr makaronu łazanki
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • duża garść grzybów leśnych suszonych
  • 3 liście laurowe
  • olej
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz, papryka ostra

Sposób przygotowania:

łazanki Darmiony
Kapustę kroimy, wkładamy do garnka, zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy pod przykryciem. W tym czasie: kiełbasę, cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Grzyby zalewamy odrobiną wody i gotujemy aż zmiękną, wstawiamy makaron. Gdy grzyby zmiękną, odlewamy wodę do miseczki a grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Z kapusty odlewamy wodę i dodajemy kiełbasę z cebula i papryką oraz grzyby. Podlewamy wywarem z grzybów, dodajemy przyprawy i koncentrat i gotujemy ok 15 minut podlewając wywarem grzybowym i mieszając.
łazanki Darmiony
kapustę zalewamy woda tak, aby lekko przykrywała
łazanki Darmiony
Cebule podsmażamy razem z kiełbasa i papryką
łazanki Darmiony
Miękkie grzyby kroimy na mniejsze kawałki