reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Łazanki mieszane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne danie jednogarnkowe - tą wersje lubią u mnie wszyscy Słodką wersję lubią dzieci, ja jednak dodaję kiszoną, bo to ona dodaje charakteru i ostrości.

Łazanki mieszane Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łazanki mieszane

 

  • 500g kapusty białej

 

  • 250 g kapusty kiszonej

 

  • 125 g makaronu

 

 

  • 1 cebula

 

  • 500-600 g kiełbasy cienkiej- najlepiej swojskiej lub toruńskiej

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • łyżeczka mielonego kminku

 

Sposób przygotowania:

Łazanki mieszane
Kapustę białą drobno szatkujemy, zalewamy wodą* dodajemy sól i kminek, gotujemy około 10 minut, tak aby kapusta była jeszcze lekko twarda- odcedzamy Kapustę kiszoną zalewamy wodą* gotujemy około 5 minut- odcedzamy, ale pozostawiamy wodę. Makaron wrzucamy do lekko osolonej wody i gotujemy minutę krócej niż zaleca producent Kiełbasę obieramy z osłonki i kroimy na pół plasterki, a czosnek na plasterki Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Do rozgrzanego garnka wrzucamy pokrojony boczek i cebulkę. Podsmażamy razem aż cebulka sie zeszkli, dodajemy kiełbasę i czosnek. Smażymy przez chwilkę razem. Teraz dodajemy kapustę biała i kiszoną, oraz makaron. Przyprawiamy do smaku, podlewamy odrobiną wody z kapusty- dusimy ciągle mieszając. Łazanki najlepiej smakują odgrzane, dlatego warto przygotować je wcześniej. 
Łazanki mieszane
kapuste buiałą drobno kroimy i gotujemy około 10 minut
Łazanki mieszane
kiełbasę obieramy z osłonki kroimy w ćawierć plasterki podsmażamy razem z cebulą i czosnkiem
Łazanki mieszane
łazanki najlepiej smakują gdy są odgrzewane- można je przygotować dzień wcześniej