Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Łazanki w stylu włoskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zdaniem moich dzieci tak przygotowane łazanki są o niebo lepsze od tradycyjnych.

Łazanki w stylu włoskim Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Łazanki w stylu włoskim

 

  • 500 g- makaron łazanki,
  • 1/2 główki- kapusta biała,
  • 200 g- pomidory suszone w zalewie,
  • 150 g- oliwki zielone,
  • 2 ząbki- czosnek,
  • 1 łyżeczka- bazylia suszona,
  • 1 łyżeczka- tymianek,
  • 250 g- żółty ser,
  • 1 łyżka- przecier pomidorowy 30%,
  • sól do smaku,
  • do smaku pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Łazanki w stylu włoskim
Kapustę pokroić jak na łazanki i obgotować w wodzie z łyżką przecieru, połową posiekanych pomidorów suszonych, tymiankiem i solą do smaku. Łazanki ugotować osobno al dente. Odcedzić makaron, odcedzić kapustę i wymieszać razem. Dodać oliwki, bazylię, przeciśnięty czosnek i starty na grubych oczkach ser oraz resztę suszonych pomidorów( posiekanych drobno). Dosolić i dopieprzyć do smaku. Przemieszać delikatnie. Zapiekać w piekarniku w naczyniu żaroodpornym około 25 minut. Zdaniem moich dzieci tak przygotowane łazanki są o niebo lepsze od tradycyjnych.
Łazanki w stylu włoskim
łazanki super
Łazanki w stylu włoskim
łazanki super 2

Tagi:

makaron sery ser