czesio

czesio

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Łazanki z wędzonym boczkiem, pieczarkami

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Ugotować łazanki al dente, przeplukać i odstawić. Cebulę, boczek i grzyby pokroić w

Łazanki z wędzonym boczkiem, pieczarkami

Składniki:

Łazanki z wędzonym boczkiem, pieczarkami

 

  • (przepis dla 4 osób)
  • 50 dag makaronu na łazanki
  • oliwa z oliwek
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 1/2 główki małej białej kapusty
  • 40 dag chudego wędzonego boczku
  • 10 dag świeżych pieczarek
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • duża cebula
  • 1/2 łyżeczka kminku (jeśli ktoś nie lubi, nie trzeba)
  • 2 łyżeczki bulionu w proszku lub kostaka rosołowa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Łazanki z wędzonym boczkiem, pieczarkami


Ugotować łazanki al dente, przeplukać i odstawić. Cebulę, boczek i grzyby pokroić w kostkę. Smażyć na patalni z oliwą, aż się zarumienią. Kapustę kiszoną opłukać wycisnąć i pokroić, wrzucić do patelni i smażyć z pozostałymi produktami ok. 10 min., dodać posiekaną białą kapustę i smażyć dalej razem następne 10 mnin. Dodać wino, szklankę wody, bulion (lub kostkę) oraz kminek. Dusić wszystko razem, aż kapusta bedzie miękka, ew. od czasu do czasu jak trzeba podlewać wodą. Gdy kapusta bedzie juz prawie miękka, zdjąć pokrywkę, smażyć do odparowania cieczy, stale mieszająć. Dodać łazanki, smażyć dalej, aż bedą gorące! Doprawić sola i pieprzem.