lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Klopsiki w białym sosie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Tak jakoś zachciało mi się czegoś konkretnego, mianowicie mięska. Uwielbiam sosy więc zrobiłam dwa w jednym.

Klopsiki w białym sosie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Klopsiki w białym sosie

Składniki:

  • wołowina 250 g

 

 

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • koperek 3 łyżeczki

Dodatkowo:

 

  • 4 marchewki

 

  • listek laurowy 3 szt

 

 

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Klopsiki w białym sosie

Krok 1

Mięsko myjemy, osuszamy i mielimy. Dodajemy jajo sól, pieprz i koperek. Farsz mieszamy i formujemy w rekach małe kuleczki.

Krok 2

Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Wkładamy ziele i listek laurowy. Gotujemy na małym ogniu. Kiedy nam się gotuje, wkładamy małe kuleczki mięsne. Gotujemy koło 45 minut doprawiając solą i pieprzem.

Krok 3

Do słoiczka wlałam 1 setkę zimnej wody, dodałam łyżkę mąki i rozrobiłam. Wlałam to do garnka z mięskiem i mieszałam. Na końcu wlałam śmietanę.

Ps. Powiem wam, że koperek nadał klopsikom bardzo fajny smak, polecam wypróbować. Marchewka nadała koloru, całość bardzo smaczna.

Klopsiki w białym sosie
Mięsko wołowe i wieprzowe myjemy, osuszamy i mielimy.
Klopsiki w białym sosie
Dodajemy do zmielonego mięsa koperek ze słoiczka.
Klopsiki w białym sosie
Wbijamy jajo, wsypujemy sól i dodajemy pieprz ziołowy mielony.
Klopsiki w białym sosie
Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, wkładamy do garnka,zalewamy wodą.Wkładamy ziele i listek laurowy.
Klopsiki w białym sosie
Kiedy nam się gotuje marchewka, wkładamy małe kuleczki mięsne. Gotujemy koło 45 minut doprawiając solą i pieprzem.

Tagi:

dania mięsa