Sposób przygotowania:
Świderki z kapustą i pieczarkami a'la łazanki
Kapustę kiszoną zalać niewielką ilością wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować 15-20 minut, odcedzić (zachować troszkę wody), przestudzić. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plastry, odstawić na bok. Cebulę posiekać, kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić razem do rondla, smażyć, aż z kiełbaski wytopi się tłuszcz i cebula się zeszkli. Dodać pokrojone pieczarki, wymieszać, smażyć 5 minut. W tym czasie ugotowaną kapustę pokroić. Wrzucić kapustę do rondla, wymieszać, dusić razem. W tym czasie ugotować makaron, odcedzony wsypać do kapusty z dodatkami, wymieszać, doprawić potrawę pieprzem (ja już soli nie dodaję, kiełbasa i kapusta są wystarczająco słone). Podgrzewać całość chwilę aby smaki się przegryzły. Jeśli potrawa jest za sucha podlewam ją kilkoma łyżkami wody z gotowania kapusty i mieszam.