darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Łazanki z prosciutto i borowikami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Łazanki to świetne danie w mroźne dni

Łazanki z prosciutto i borowikami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łazanki z prosciutto i borowikami

 

  • 500 g makaronu łazanki
  • 500 g kapusty kiszonej
  • szynka prosciutto-ok 100 g
  • kiełbasa myśliwska - jedna laska (ok. 100 g)
  • 2 cebule
  • 2 garście suszonych borowików (mogą być mieszane suszone grzyby leśne)
  • olej do smażenia
  • świeżo zmielone sól i pieprz, dwa listki laurowe, łyżeczka cukru

 

Sposób przygotowania:

Łazanki z prosciutto i borowikami
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, płuczemy delikatnie zimną wodą i odcedzamy. Cebule obieramy, kroimy w większe kawałki, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy na średnim ogniu. Kiełbasę kroimy w kostkę, szynkę siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli. Smażymy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Do większego garnka wrzucamy połamane na mniejsze kawałki grzyby, zalewamy małą ilością wody i gotujemy pod przykryciem aż zmiękną. Dodajemy posiekaną kapustę, wędliny z cebulą, makaron i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut często mieszając.
Łazanki z prosciutto i borowikami
podsmażamy pokrojoną cebulę na rozgrzanym oleju
Łazanki z prosciutto i borowikami
kiełbasę kroimy w kostkę, szynkę siekamy
Łazanki z prosciutto i borowikami
w garnku mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy
Łazanki z prosciutto i borowikami
po chwili do cebuli dodajemy kiełbasę i szynkę