ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1017]

Łazanki z kiszoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makaron łazanki to najlepsze danie na jesienne i zimowe chłodne dni, danie jest rozgrzewające, sycące.

Łazanki z kiszoną kapustą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Łazanki z kiszoną kapustą

 

  • kapusta kiszona 1 kg,
  • kostka rosołowa 2 sztuki,
  • olej 1 łyżeczka,
  • cukier 2 łyżki,
  • makaron łazanki 1 opakowanie,
  • smalec 3 łyżki,
  • boczek wędzony 20 dag,
  • wędlina 30 dag,
  • cebula 2 sztuki,
  • czosnek 6 ząbków,
  • papryka słodka 1 łyżka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • majeranek 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Łazanki z kiszoną kapustą
Kiszoną kapustę pokroić drobniej, zalać w garnku wodą i gotować z dodatkiem cukru, kostki rosołowej do miękkości, powinno zostać trochę wody w kapuście, makaron ją wchłonie po dodaniu.

Boczek wędzony, wędlinę (użyłam końcówkę szynki staropolskiej), cebulę pokrojoną na smalcu podsmażyć, pod koniec dodać czosnek z praski, paprykę słodką, pieprz mielony i majeranek, dodać do kapusty i zagotować.

Makaron łazanki ugotować w nie osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki oleju, nie skleja się i wylać na durszlak

Makaron dodać do kapusty i wymieszać.
Łazanki z kiszoną kapustą
Wedliną mozna wykorzystac z lodówki jaka mamy.
Łazanki z kiszoną kapustą
Najlepiej smakuje na obiad lub kolację.