przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Łazanki z makiem 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

To raczej typowo Wigilijne danie, jednak pojawia się u nas także w ciągu roku.

Łazanki z makiem 2

Składniki:

Łazanki z makiem 2

 

  • 20 dag suchego maku
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki rodzynek

 

  • NA ŁAZANKI:
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • ewentualnie 1 łyżka wody

Sposób przygotowania:

Łazanki z makiem 2
Zagotowujemy wodę i zalewamy nią mak w garnku. Wstawiamy garnek na ogień i gotujemy mak ok. 30 minut. Studzimy go i odsączamy, a następnie mielimy maszynką do mięsa. Powtarzamy mielenie 3 razy. Rodzynki sparzamy za pomocą gorącej wody. Odsączamy. Miód rozpuszczamy na ogniu. Staramy się by ogień nie był zbyt duży, a sam proces trwał jak najkrócej , ponieważ miód traci swoje właściwości w wysokiej temperaturze. Mieszamy mak z miodem i rodzynkami. Z mąki i jajek wyrabiamy ciasto na łazanki. Ciasto powinno być dość twarde ale elastyczne. Jeżeli jest za twarde - dodajemy ciut wody, jeśli za miękkie-trochę mąki. Gdy ciasto będzie już gładkie i nie będzie lepiło się do rąk, odstawiamy je na parę minut, aby "odpoczęło". Podsypując nieco mąką, wałkujemy ciasto cieniutko. Kroimy na paseczki o szerokości 1,5-2 cm. Paseczki te kroimy na kawałki w kształcie rombów. Gotujemy łazanki we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku. Mieszamy z masą makową.

Tagi:

jajko jajka mak