Sposób przygotowania:
Łazanki z makiem 2
Zagotowujemy wodę i zalewamy nią mak w garnku. Wstawiamy garnek na ogień i gotujemy mak ok. 30 minut. Studzimy go i odsączamy, a następnie mielimy maszynką do mięsa. Powtarzamy mielenie 3 razy. Rodzynki sparzamy za pomocą gorącej wody. Odsączamy. Miód rozpuszczamy na ogniu. Staramy się by ogień nie był zbyt duży, a sam proces trwał jak najkrócej , ponieważ miód traci swoje właściwości w wysokiej temperaturze. Mieszamy mak z miodem i rodzynkami. Z mąki i jajek wyrabiamy ciasto na łazanki. Ciasto powinno być dość twarde ale elastyczne. Jeżeli jest za twarde - dodajemy ciut wody, jeśli za miękkie-trochę mąki. Gdy ciasto będzie już gładkie i nie będzie lepiło się do rąk, odstawiamy je na parę minut, aby "odpoczęło". Podsypując nieco mąką, wałkujemy ciasto cieniutko. Kroimy na paseczki o szerokości 1,5-2 cm. Paseczki te kroimy na kawałki w kształcie rombów. Gotujemy łazanki we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku. Mieszamy z masą makową.