rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Łazanki z młodą kapustą i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Sezon na młodą kapustę już rozpoczęty, więc i u mnie pojawiają się potrawy z nią w roli głównej. Tutaj z dodatkiem chrupiącego boczku.

Łazanki z młodą kapustą i boczkiem

Składniki:

Łazanki z młodą kapustą i boczkiem

 

  • Makaron łazanki (ok. 0.5kg)
  • 1 mała główka kapusty lub połowa dużej
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 30 dkg boczku wędzonego
  • 2 cebule dymki
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Łazanki z młodą kapustą i boczkiem
Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i obgotować w lekko słonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego ok 10 minut. Po obgotowaniu odcisnąć i posiekać na drobno. Boczek pokroić na małe kawałki, dać do rondla, wytopić i przyrumienić, tak by był chrupiący. Do usmażonego boczku dodać drobno posiekaną cebulę i kapustę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć wszystko razem do miękkości uważając by się nie przypaliło. Podawać z ugotowanym makaronem. Smacznego!