Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Łazanki z sosem mięsno-warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Makaron łazanki można zastąpić innym makaronem.

Łazanki z sosem mięsno-warzywnym

Składniki:

Łazanki z sosem mięsno-warzywnym

 

  • 40 dag makaronu łazanki
  • 40 dag mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 2/3 szkl soku pomidorowego
  • 1/3 szkl czerwonego wytrawnego wina
  • 1 marchewka
  • 1 mały seler
  • 15 dag żółtego sera
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Łazanki z sosem mięsno-warzywnym
Drobno posiekaną cebulę, marchewkę i seler podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie do warzyw dodać mięso, wymieszać i smażyć około 15 minut. Do podsmażonego mięsa wlać sok pomidorowy, wino, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem około 1 godziny. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wyłożyć na talerze, polać sosem, posypać startym żółtym serem.