Mati13

Mati13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 889]

Leczo w słoiku wg Mati13

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

domowe leczo w słoikach..

Leczo w słoiku wg Mati13

Składniki:

Leczo w słoiku wg Mati13

 

  • 2 kg cukini
  • 1,5 kg papryki czerwonej
  • 1,5 kg pomidorów
  • 0,5 kg cebuli
  • woda przegotowana
  • olej

Sposób przygotowania:

Leczo w słoiku wg Mati13
Waga cukinii jest podana po obraniu i wydrążeniu środka. tak przygotowaną cukinie kroimy w grubą kostkę. Pomidory oparzamy, zdejmujemy z nich skórkę i również kroimy w sporą kostkę lub jeśli nie są duże to na ćwiartki. Z papryki wydrążamy środek i też kroimy w kostkę, cebulę również. Do dużych litrowych słoików wkładamy warstwe pomidorów, wartswe cukini (najwiecej), na to warstwe papryki i na koniec nieco cebuli (tak jak na zdjęciu). Warzywa zalewamy ciepłą przegotowaną wodą i do każdego słoika na górę wlewamy po 1 łyżce oleju. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy na wolnym ogniu 25minut

Tagi:

leczo danie