Sposób przygotowania:
Leczo wg kolczyk15
Pomidory umyj i pokrój na ósemki.Papryki umyj,przekrój
usuń gniazda nasienne.Pokrój je w paski.
Cebulę obierz i pokrój w pół krążki,a kiełbasę w plastry.
Na dużą patelnię wlej olej i podsmaż cebulę,
kiedy się zeszkli wrzuć kiełbasę-obsmażaj ją,aż się przyrumieni.
Następnie wrzuć paprykę i pomidory.Dopraw solą,pieprzem i papryką.
Przykryj pokrywą,zmniejsz ogień do minimum i duś warzywa,
aż zmiękną i puszczą dużą ilość soku i zmiękną.
W tym czasie przemieszaj leczo kilka razy.
Pod koniec gotowania zdejmij pokrywkę i zwiększ ogień
w celu odparowania nadmiaru sosu.Gdy papryka będzie miękka,
ale nie rozpadająca,przełóż leczo do słoików.
Pasteryzuj je we wrzącej wodzie przez ok.1/2godz.
usuń gniazda nasienne.Pokrój je w paski.
Cebulę obierz i pokrój w pół krążki,a kiełbasę w plastry.
Na dużą patelnię wlej olej i podsmaż cebulę,
kiedy się zeszkli wrzuć kiełbasę-obsmażaj ją,aż się przyrumieni.
Następnie wrzuć paprykę i pomidory.Dopraw solą,pieprzem i papryką.
Przykryj pokrywą,zmniejsz ogień do minimum i duś warzywa,
aż zmiękną i puszczą dużą ilość soku i zmiękną.
W tym czasie przemieszaj leczo kilka razy.
Pod koniec gotowania zdejmij pokrywkę i zwiększ ogień
w celu odparowania nadmiaru sosu.Gdy papryka będzie miękka,
ale nie rozpadająca,przełóż leczo do słoików.
Pasteryzuj je we wrzącej wodzie przez ok.1/2godz.