Sposób przygotowania:
Leczo z cukinią i białą kiełbasą
Cebulę obieramy i kroimy w plastry, białą kiełbasę kroimy w kostkę, cukinię myjemy i kroimy w dość sporą kostkę, paprykę myjemy, oczyszczamy i również kroimy w kostkę. Do woka wlewamy oliwę i rozgrzewamy, następnie dodajemy cebulę i odrobinę soli, cebule nalezy zeszklić i następnie obficie posypać papryką słodką, dokładnie wymieszać i zalać wodą (200 ml), dusimy całość do odparowania wody, wówczas dodajemy pokrojoną paprykę i razem podduszamy 5-7 minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę białą kiełbasę, podduszamy kolejne 5 minut, wówczas dodajemy cukinię oraz pomidory (ja pomidory zblenderowałam jednak nie jest to konieczne) - wszystko mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku, całość razem duismy 15 minut - na koniec dodajemy pokrojony szczypiorek, podajemy z pieczywkiem.