Sposób przygotowania:
Lekka sałatka do obiaduETAP 1:
Sałatę lodową pokroić na kawałki lub porwać rękami i wrzucić do miseczki. Pomidora umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do sałaty lodowej. Cebulę obrać, odkroić kawałek, posiekać i dodać do pozostałych warzyw. Kukurydzę konserwową otworzyć, odsączyć z zalewy 2-3 łyżki i dodać do sałatki.
W oddzielnej szklance zrobić sos.
W tym celu wlać 2 łyżki oliwy z oliwek. Wycisnąć sok z połówki małej cytryny i dolać do oliwy. Wsypać ok. 1 łyżeczkę posiekanego koperku. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie i wlać do warzyw na sałatkę.
Składniki sałatki dobrze wymieszać. Jeśli jest potrzeba to doprawić jeszcze solą lub pieprzem. Podawać jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.