eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Świeże śledzie gotowane Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam gotowane śledzie z płatów świeżego śledzia. Śledzie gotowałam w zalewie z koncentratem pomidorowym.

Świeże śledzie gotowane Eli

Składniki:

Świeże śledzie gotowane Eli

ryby

pozostałe składniki

zalewa

  • 1 litr wody
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml octu 10 %
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • odrobina cukru

Sposób przygotowania:

Świeże śledzie gotowane Eli

przygotowanie cebuli

Świeże śledzie gotowane Eli
Obrane z łupinek cebule pokroić w pół plasterki.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w pół plasterki.

przygotowanie śledzi

Świeże śledzie gotowane Eli
Opłukane płaty pozbawione grzbietów pokroić na mniejsze kawałki.

Płaty śledziowe opłukać i usunąć grzbiety. Połówki płatów pokroić na mniejsze kawałki.

przygotowanie śledzi cd

Świeże śledzie gotowane Eli
W garnku układać warstwami cebulę i śledzie oprószając solą i pieprzem.

Dno garnka wyłożyć warstwą cebuli. na cebuli układać śledzie skórą do dołu. Śledzie oprószyć solą i pieprzem. Warstwy powtarzać do wyczerpania składników.

przygotowanie śledzi cd

Świeże śledzie gotowane Eli
Na ostatnią warstwę cebuli wyłożyć liście laurowe i ziele angielskie.

Ostatnią warstwą powinna być cebula. Na cebulę wyłożyć ziele angielskie i liście laurowe.

przygotowanie śledzi cd

Świeże śledzie gotowane Eli

Do wody wlać olej i ocet, dodać koncentrat pomidorowy i sól, pieprz i cukier do smaku. Całość wymieszać i wlać do śledzi. Po zawrzeniu gotować około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Śledzie zostawić w chłodnym miejscu na co najmniej 24 godziny żeby się przegryzły. Smacznego!