Sposób przygotowania:
Świeże śledzie gotowane Eliprzygotowanie cebuli
Cebule obrać z łupinek i pokroić w pół plasterki.
przygotowanie śledzi
Płaty śledziowe opłukać i usunąć grzbiety. Połówki płatów pokroić na mniejsze kawałki.
przygotowanie śledzi cd
Dno garnka wyłożyć warstwą cebuli. na cebuli układać śledzie skórą do dołu. Śledzie oprószyć solą i pieprzem. Warstwy powtarzać do wyczerpania składników.
przygotowanie śledzi cd
Ostatnią warstwą powinna być cebula. Na cebulę wyłożyć ziele angielskie i liście laurowe.
przygotowanie śledzi cd
Do wody wlać olej i ocet, dodać koncentrat pomidorowy i sól, pieprz i cukier do smaku. Całość wymieszać i wlać do śledzi. Po zawrzeniu gotować około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Śledzie zostawić w chłodnym miejscu na co najmniej 24 godziny żeby się przegryzły. Smacznego!