eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zawijańce śledziowe Eli na sosie tatarskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam a la rolmopsy z wymoczonych śledzi solonych, które podałam na kołderce z sosu tatarskiego.

Zawijańce śledziowe Eli na sosie tatarskim

Składniki:

Zawijańce śledziowe Eli na sosie tatarskim

sos tatarski

ryba

  • 6 solonych płatów śledziowych

pozostałe składniki

dodatki

  • 12 wykałaczek

Sposób przygotowania:

Zawijańce śledziowe Eli na sosie tatarskim

przygotowanie sosu

Zawijańce śledziowe Eli na sosie tatarskim
Białka z ugotowanych jajek, pieczarki i korniszony pokroić w drobną kosteczkę.

Jajka ugotować na twardo. Żółtka wyjąć z jajek i odłożyć. Białka pokroić w drobną kosteczkę. Korniszony i pieczarki odsączyć i pokroić w drobną kosteczkę.

przygotowanie sosu cd

Zawijańce śledziowe Eli na sosie tatarskim
Wszystkie pokrojone składniki włożyć do miski, dodać majonez i śmietanę, doprawić solą, pieprzem i wymieszać.

Do miski włożyć białka, pieczarki, korniszony, majonez i śmietanę. Całość doprawić solą, pieprzem do smaku i wymieszać.

przygotowanie śledzi

Zawijańce śledziowe Eli na sosie tatarskim
Wymoczone i osuszone śledzie polać sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem.

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Polać płaty śledziowe sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem.

przygotowanie śledzi cd

Zawijańce śledziowe Eli na sosie tatarskim
Na śledziach położyć korniszony, pieczarki, cebulę, zwinąć i spiąć wykałaczkami.

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w grubsze piórka. Na każdym płacie śledziowym ( od szerszej strony ) położyć korniszon, kawałek cebuli i dwie pieczarki. Zwinąć śledzie jak rolmopsy i spiąć każdy dwoma wykałaczkami tak żeby przebić pieczarki. Sos tatarski wyłożyć na podłużny prostokątny półmisek. Na sosie ułożyć zawijańce śledziowe.

Smacznego!