Sposób przygotowania:
Zawijańce śledziowe Eli na sosie tatarskimprzygotowanie sosu
Jajka ugotować na twardo. Żółtka wyjąć z jajek i odłożyć. Białka pokroić w drobną kosteczkę. Korniszony i pieczarki odsączyć i pokroić w drobną kosteczkę.
przygotowanie sosu cd
Do miski włożyć białka, pieczarki, korniszony, majonez i śmietanę. Całość doprawić solą, pieprzem do smaku i wymieszać.
przygotowanie śledzi
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Polać płaty śledziowe sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem.
przygotowanie śledzi cd
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w grubsze piórka. Na każdym płacie śledziowym ( od szerszej strony ) położyć korniszon, kawałek cebuli i dwie pieczarki. Zwinąć śledzie jak rolmopsy i spiąć każdy dwoma wykałaczkami tak żeby przebić pieczarki. Sos tatarski wyłożyć na podłużny prostokątny półmisek. Na sosie ułożyć zawijańce śledziowe.
Smacznego!