karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Drożdżowe koperty z brokułem i serem żółtym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżowe koperty z ciasta drożdżowego idealnie nadają się na przekąskę albo przystawkę. Jako farsz można tak naprawdę użyć wszystko, co lubimy.

Drożdżowe koperty z brokułem i serem żółtym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowe koperty z brokułem i serem żółtym

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe koperty z brokułem i serem żółtym
Do naczynia przesiać 1,5 szklanki mąki, wbić 1 całe jajko, dodać pokruszone drożdże oraz ¼ łyżeczki soli i miód. Mleko lekko podgrzać. Do ciepłego mleka dodać masło, chwilę pomieszać, żeby całe się roztopiło.

W takiej postaci wlać całość do pozostałych składników. Wyrobić wszystko na jednolitą masę. W razie konieczności dodać mąkę, ale im jej mniej, tym ciasto będzie bardziej miękkie. Jeśli to możliwe, to lepiej podsypywać mąką stolnicę, niż dodawać ją bezpośrednio do ciasta.

Dalej przykryć ciasto czystą ściereczką albo innym naczyniem i odstawić do lekkiego wyrośnięcia.

W międzyczasie ugotować brokuł z dodatkiem soli i cukru. Ostudzony, ugotowany brokuł pokroić na małe 2-3 cm różyczki. Ser żółty pokroić w cienkie, ale nie za małe kawałki, albo porwać na drobno.

Ciasto dość cienko rozwałkować (ok. 2-3 mm). Wykrawać kwadraty wielkości środka dłoni.

Każdy z nich od wewnętrznej strony posmarować lekko pędzelkiem maczanym w oleju. Na sam środek każdego kwadratu nakładać odrobinę sera, na to odrobinę brokułowych różyczek i jeszcze trochę sera. Następnie każdy róg kwadratu zagiąć do środka tak, żeby rogi skleiły się ze sobą w jego centralnej części.

Wierzch każdej takiej koperty posmarować przed pieczeniem jajkiem, roztrzepanym wcześniej z solą i papryką i posypać makiem.

Piec w temp. 180 st. C przez ok. 25 minut.
Drożdżowe koperty z brokułem i serem żółtym
Brokuły pokroić na niewielkie różyczki, mogą być takie, jak na zdjęciu
Drożdżowe koperty z brokułem i serem żółtym
Ser rozdrobnić, posiekać albo porwać na strzępki
Drożdżowe koperty z brokułem i serem żółtym
Składaniki farszu powinny być mniej więcej podobnego rozmiaru, wówczas łatwiej będzie faszerować ciasto