BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Opiekane filety śledziowe Bożeny

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chciałam dzisiaj podzielić się moim przypisem na pyszne filety śledziowe opiekane. Filety są o łagodnym kwaśno - słodkim smaku, nadają się na różne okazje urodzinowe, karnawałowe czy na święta.

Opiekane filety śledziowe Bożeny Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Opiekane filety śledziowe Bożeny

 

 

 

  • Rada;
  • Podane składniki zalewy zwiększamy w zależności od ilości ryby.
  • Cukru możemy dać więcej lub mniej,
  • Cebula nie koniecznie.

Sposób przygotowania:

Opiekane filety śledziowe Bożeny
Filety śledziowe dokładnie oczyszczamy ,odcinamy grzbiet i kroimy na kawałki.

Następnie filety oprószamy solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb wymieszać.

Obtaczamy w mące następnie w rozbełtanym jajku z dodatkiem mleka, a na końcu w bułce tartej.

Panierowane filety smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor.

Usmażone filety układamy w dużym słoju lub naczyniu i zalewamy jeszcze ciepłą zalewą.

Zalewa;

Składniki zalewy gotujemy dodając pod koniec gotowania obraną i pokrojoną w piórka cebulę.
Opiekane filety śledziowe Bożeny
Filety oczyszczamy ,płuczemy odcinamy grzbiet
Opiekane filety śledziowe Bożeny
Każdy filet dzielimy na mniejsze kawałki oprószamy solą i pieprzem
Opiekane filety śledziowe Bożeny
Każdy kawałek ryby obtaczamy w mace następnie wkładamy do rozbełtanego jajka
Opiekane filety śledziowe Bożeny
Obtoczone w mace i jajku filety panierujemy w bułce tartej
Opiekane filety śledziowe Bożeny
Panierowane w bułce tartej rybki wkładamy na rozgrzany olej
Opiekane filety śledziowe Bożeny
Smażymy z każdej strony na złoty kolor
Opiekane filety śledziowe Bożeny
Przygotowujemy zalewę
Opiekane filety śledziowe Bożeny
Filety zalewamy ciepłą zalewą nie gorącą