Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Lekka tarta z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zawsze przygotowuję tartą z ciasta kruchego,dziś zrobiłam delikatną tartą z żurawiną

Lekka tarta z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekka tarta z żurawiną

 

  • cukier waniliowy-1 opak
  • mąka -20 dag
  • cukier -15 dag
  • masło miękkie -20 dag
  • proszek do pieczenia -1 łyżeczka
  • jajka -4 szt
  • soda -0,5 łyżeczki
  • polewa czekoladowa
  • żurawina -1 szkl

Sposób przygotowania:

Lekka tarta z żurawiną
Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem kryształ na puch,dodawać stopniowo jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą oczyszczoną,zmiksować. Do zmiksowanego ciasta dodać opłukane i osączone żurawiny,wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Piec w 190 stop,przez ok.25 minut. Na ostudzonym cieście,zrobić pajęczynkę z polewy czekoladowej,udekorować żurawiną
Lekka tarta z żurawiną
Z przygotowanych składników zostało przygotowane ciasto
Lekka tarta z żurawiną
Ciasto zmiksowane żurawina wmieszana do ciasta
Lekka tarta z żurawiną
Upieczona tarta w nagrzanym piekarniku i ostudzona
Lekka tarta z żurawiną
Gotowe ciasto do spożycia,ostudzone i pokrojone

Tagi:

jajko jajka tarta