SUPERPRZEPIS

Lekka zapiekanka Walentynkowa

  • 2
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Lekka zapiekanka Walentynkowa Więcej zdjęć (5)

Pyszna,lekka zapiekanka z ziemniakami i chorizo.

Składniki:

Lekka zapiekanka Walentynkowa

 

  • 300 g ugotowanych,przestudzonych i dobrze ugniecionych ziemniaków (mogą być z obiadu)

 

 

  • 1 średniej wielkości cebula

 

  • 2 małe,surowe kiełbaski chorizo (100 g)

 

  • 2 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki plus do dekoracji

 

 

 

 

  • 2 łyżki oliwy lub oleju

 

  • 2 łyżki drobniutko posiekanego szczypiorku

 

  • 6 małych,silikonowych foremek na babeczki i jedna większa (można użyć tylko jednej większej albo tylko 12 malutkich)

Sposób przygotowania:

Lekka zapiekanka Walentynkowa
Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroic w małą kostke lub paski. Kiełbaski chorizo pokroić w plasterki, cebule w kostke. Na rozgrzany olej wrzucic najpierw cebule, do zeszklonej cebuli dodać chorizo i pieczarki. Smażyć chwile, gdy chorio będzie zrumienione, patelnie zestawić z ognia. W misce ubić jajka ze szczyptą soli. Gdy będą ubite do białości wówczas dodawać stopniowo ziemniaki. Ubijac mikserem by powstała głądka masa. Do masy jajeczno-ziemniaczanej dodać składniki przygotowane wcześniej czyli chorizo, pieczarki i cebulke. Dodać jeszcze ketchub, doprawic do smaku solą,pieprzem i papryką. Wymieszać wszystko razem i takie ciasto przelać do foremek. Blaszkę z foremkami wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika. Piec przez ok. 20 min . Ciepłe delikatnie wyciągnąć z foremek. Udekorować szczypiorkiem i ketchupem. Smacznego:)
Lekka zapiekanka Walentynkowa
Masę ziemniaczaną połączyć z chorioz
Lekka zapiekanka Walentynkowa
Masę ziemniaczaną połączyć z chorioz
Lekka zapiekanka Walentynkowa
Ciasto przelac do foremek i zapiekać w 180 C
Lekka zapiekanka Walentynkowa
Upieczone wyciągnąc delikatnie z foremek