Sposób przygotowania:
Lekka zupa kalafiorowa z piersią z kurczaka
Cebulę (kostka) podsmażamy na rozgrzanej oliwie do czasu aż się zeszkli. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i krótko przesmażamy. Przekładamy do garnka, wkładamy ziele i liście. Zalewamy 2 l. wody.
Do wywaru dodajemy ziemniaki i marchew pokrojone w kostkę. Po 10 minutach wrzucamy podzielony na różyczki kalafior. Gdy zmięknie zupę zabielamy mlekiem. Solimy i pieprzymy do smaku. Posypujemy drobno posiekanym koperkiem.
Do wywaru dodajemy ziemniaki i marchew pokrojone w kostkę. Po 10 minutach wrzucamy podzielony na różyczki kalafior. Gdy zmięknie zupę zabielamy mlekiem. Solimy i pieprzymy do smaku. Posypujemy drobno posiekanym koperkiem.