Lekka zupa rybna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rybę odfiletować, usuwając ości i skórę. Zalać wodą, dodać liść laurowy, sól i pieprz, 1 ząbek czosnku i obie cebulę, gotować do m

Lekka zupa rybna

Składniki:

Lekka zupa rybna

 

  • 50 dag morskich ryb (mogą być różne)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 kromki wiejskiego chleba
  • Sól, pieprz, liść laurowy, szczypta papryki

Sposób przygotowania:

Lekka zupa rybna
Rybę odfiletować, usuwając ości i skórę. Zalać wodą, dodać liść laurowy, sól i pieprz, 1 ząbek czosnku i obie cebulę, gotować do momentu, gdy ryba będzie zupełnie miękka. Do głębokiego naczynia żaroodpornego lub kamionkowej wazy wlać oliwę, dodać resztę drobno posiekanego czosnku i paprykę, utrzeć. Do aromatycznej masy dodać ugotowaną rybę i kromki chleba, zalać gorącą wodą, doprawić do smaku. Podgrzewać na małym ogniu przez kilka minut, by smaki połączyły się ze sobą.