WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Lekki biszkopt do tortu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekki biszkopt do tortu zrobiony na bialkach, z dodatkiem dwóch żółtek. Biszkopt ładnie wyrasta, nie opada, jest puszysty i delikatny.

Lekki biszkopt do tortu Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Lekki biszkopt do tortu

 

  • 4-5 białek
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Lekki biszkopt do tortu

ETAP 1:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli wsypać cukier waniliowy i zwykły i ubijać do jego rozpuszczenia. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Wsypać do piany. Delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Wystudzić i przekroić na trzy blaty. Średnica tortownicy 20cm.

Lekki biszkopt do tortu
Biszkopt po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Lekki biszkopt do tortu
Ciasto na biszkopt wyłożone do tortownicy
Lekki biszkopt do tortu
Mąka pszenna i ziemniaczana dodane do piany
Lekki biszkopt do tortu
Żółtka dodajemy do ubitej piany z białek z cukrem
Lekki biszkopt do tortu
Białka ubijamy z solą