Sposób przygotowania:
Bezglutenowe ciasto "leśny mech"Przygotowanie szpinaku i suchych składników:
Szpinak zmiksować z dodatkiem soku cytrynowego w malakserze. W misce wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem z prawdziwą wanilią.
Ucieranie żółtek z cukrem:
Żołtka dokładnie miksować z cukrem, aż cukier się całkowicie rozpuści.
Przygotowanie ciasta:
Białka ubić na sztywno. Do miski z żółtkami wlać olej, zmiksować, następnie dodawać na zmianę w kilku partiach szpinak, mąka, szpinak, mąka, ciągle miksując, aż powstanie jednolita masa. Do masy dodać białka, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 50 minut. Ostudzić dokładnie.
Przygotowanie kremu:
Gdy ciasto ostygnie przygotować krem: mascarpone dokładnie zmiksować z cukrem pudrem, a śmietankę w osobnej misce ubić na sztywną pianę. Ubitą śmietanę dodać do serka, dokładnie wymieszać.
Kończenie ciasta:
Odkroić górną część biszkoptu i ją rozkruszyć do miski. Dolną, większą część równo posmarować kremem i posypać pokruszonym ciastem. Całość udekorować dowolnymi owocami i można się delektować, życzę smacznego :)
biedroneczki