Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Bezglutenowe ciasto "leśny mech"

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kto powiedział, że na diecie bezglutenowej trzeba rezygnować z ulubionych wypieków? Przedstawiam popularny "leśny mech" w wersji bez glutenu. Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie prezentuje się na stole. Serdecznie polecam.

Bezglutenowe ciasto "leśny mech" Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bezglutenowe ciasto "leśny mech"

Ciasto:

  • 250 g świeżego, umytego i odsączonego z wody szpinaku
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jaja
  • 1 opakowanie (16 g) cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Krem:

  • 200 g śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 do 3/4 szklanki cukru pudru (zależnie od upodobań co do słodkości kremu)

Dodatkowo:

  • dowolne owoce do dekoracji (u mnie żurawina)

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe ciasto "leśny mech"

Przygotowanie szpinaku i suchych składników:

Bezglutenowe ciasto "leśny mech"
Zmiksowany szpinak i suche składniki w dwóch naczyniach

Szpinak zmiksować z dodatkiem soku cytrynowego w malakserze. W misce wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem z prawdziwą wanilią.

Ucieranie żółtek z cukrem:

Bezglutenowe ciasto "leśny mech"
Żółtka utarte z cukrem na jasną, gęstą masę

Żołtka dokładnie miksować z cukrem, aż cukier się całkowicie rozpuści.

Przygotowanie ciasta:

Bezglutenowe ciasto "leśny mech"
Ciasto szpinakowe i ubita piana z białek w dwóch miskach

Białka ubić na sztywno. Do miski z żółtkami wlać olej, zmiksować, następnie dodawać na zmianę w kilku partiach szpinak, mąka, szpinak, mąka, ciągle miksując, aż powstanie jednolita masa. Do masy dodać białka, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 50 minut. Ostudzić dokładnie.

Przygotowanie kremu:

Bezglutenowe ciasto "leśny mech"
Ubita śmietanka i wymieszany serek mascarpone z cukrem

Gdy ciasto ostygnie przygotować krem: mascarpone dokładnie zmiksować z cukrem pudrem, a śmietankę w osobnej misce ubić na sztywną pianę. Ubitą śmietanę dodać do serka, dokładnie wymieszać.

Kończenie ciasta:

Bezglutenowe ciasto "leśny mech"
Biszkopt podzielony na dwie części

Odkroić górną część biszkoptu i ją rozkruszyć do miski. Dolną, większą część równo posmarować kremem i posypać pokruszonym ciastem. Całość udekorować dowolnymi owocami i można się delektować, życzę smacznego :)