WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2127]

Krem tortowy czekoladowo-orzechowo-cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Krem do tortu lub do innego ciasta. Jest to krem budyniowy z rozpuszczalnym kakao, kawą cappuccino i mielonymi orzechami włoskimi.

Krem tortowy czekoladowo-orzechowo-cappuccino Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem tortowy czekoladowo-orzechowo-cappuccino

 

  • 0,5 litra mleka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki kakao rozpuszczalnego
  • 150g masła
  • 3 łyżki kawy cappuccino o smaku wiśnia w czekoladzie
  • 3 łyżki mielonych orzechów włoskich wcześniej uprażonych

Sposób przygotowania:

Krem tortowy czekoladowo-orzechowo-cappuccino

ETAP 1:

Mleko wlać do garnka z grubym dnem. Wsypać budyń, cukier i kakao. Ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu. Wystudzić.

Masło wyjąć z lodówki, aby było miękkie. Przełożyć do miski i zmiksować aż zrobi się puszyste. Wtedy dodawać po łyżce zimny budyń i miksować aż powstanie gładki krem. Wsypać cappuccino i zmiksować do połączenia. Wsypać orzechy i znów zmiksować. Tak przygotowanym kremem przekładać ciasta lub torty.

Z podanych składników powinno wyjść dwie warstwy przełożenia tortu o średnicy ok 20cm.

Krem tortowy czekoladowo-orzechowo-cappuccino
Zmielone orzechy włoskie dodane do kremu.
Krem tortowy czekoladowo-orzechowo-cappuccino
Kawa cappuccino dodana do budyniu zmiksowanego z masłem
Krem tortowy czekoladowo-orzechowo-cappuccino
Miękkie masło ucieramy mikserem na najwyższych obrotach
Krem tortowy czekoladowo-orzechowo-cappuccino
Ugotowany na mleku budyń śmietankowy z kakao