BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Biszkopt czekoladowy z musem wiśniowym i śmietaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste, a za razem bardzo smaczne ciasto z musem wiśniowym. Delikatny biszkopt czekoladowy wiśnie z kompotu oraz galaretki do tego ubita śmietana co nam więcej trzeba, aby się zrelaksować .

Biszkopt czekoladowy z musem wiśniowym i śmietaną Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Biszkopt czekoladowy z musem wiśniowym i śmietaną

 

  • Biszkopt czekoladowy;
  • jajka 5 ,
  • mąka pszenna 2/3 szkl,
  • cukier 3/4 szkl,
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • kakao ciemne 1/3 szkl,

 

  • Mus wiśniowy;
  • kompot wiśniowy 800 ml,
  • wiśnie 300 g,
  • galaretki wiśniowe 2,
  • żelatyna 2 łyżeczki,

 

  • Masa śmietankowa;
  • śmietana 30 % 600 ml,
  • cukier puder 2 łyżki,
  • serek mascarpone 250 g,

 

  • Dodatkowo;
  • czekolada deserowa 100 g,
  • serek Philadelphia ,

Sposób przygotowania:

Biszkopt czekoladowy z musem wiśniowym i śmietaną
Biszkopt czekoladowy:

Po przygotowaniu składników białka oddzielić od żółtek. Następnie ubić z cukrem na sztywną masę. Do ubitej masy cały czas miksując dodawać żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać a następnie przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wielkość tortownicy 26 / 26 cm. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Po całkowitym wystudzeniu ciasto przekroić na 2 blaty.

Mus wiśniowy:

Wiśnie z kompotu odsączyć na sicie i zmiksować, a sok zagotować. Po zgotowaniu zdjąć z ognia wsypać galaretki oraz żelatynę wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodać zmiksowane wiśnie. Odstawić do lekkiego stężenia.

Krem śmietankowy:

Dobrze schłodzoną śmietanę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając serek mascarpone.

Składanie ciasta:

Spodni blat włożyć do tortownicy nasączyć kompotem i nałożyć tężejący mus wiśniowy rozprowadzając po całym spodzie. Nałożyć drugi blat wysmarować serkiem czekoladowym (u mnie Philadelphia), nałożyć krem śmietankowy. Całość włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto wyjąć z lodówki udekorować rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego.

Rada;

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Biszkopt czekoladowy z musem wiśniowym i śmietaną
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec cały czas ubijając dodawać żółtko i cukier
Biszkopt czekoladowy z musem wiśniowym i śmietaną
Na koniec przesiać mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia
Biszkopt czekoladowy z musem wiśniowym i śmietaną
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
Biszkopt czekoladowy z musem wiśniowym i śmietaną
Piec około 30 minut w 180 stopniach po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa placki
Biszkopt czekoladowy z musem wiśniowym i śmietaną
Wiśnie odsączyć z syropu na sicie, zmiksować
Biszkopt czekoladowy z musem wiśniowym i śmietaną
Sok z kompotu zagotować, po zagotowaniu zdjąc z ognia dodać galaretki i 2 łyżeczki żelatyny mieszać do całkowitego rozpuszczenia ,na koniec dodać zmiksowane wiśnie
Biszkopt czekoladowy z musem wiśniowym i śmietaną
Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone miksować do połączenia
Biszkopt czekoladowy z musem wiśniowym i śmietaną
Spodni blat włożyć ponownie do btortownicy ,blat nasączyć sokiem z wiśni czyli kompotemna blat rozłożyć tężejący mus wiśniowy, nałożyć drugi blat posmarować serkiem czekoladowym u mnie Philadelphia na wierzch masę śmietankową
Biszkopt czekoladowy z musem wiśniowym i śmietaną
Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia, wierzch udekorować rozpuszczoną w kąpieli czekoladą
Biszkopt czekoladowy z musem wiśniowym i śmietaną
Gotowe podawać do kawki