Sposób przygotowania:
Biszkopt czekoladowy z musem wiśniowym i śmietaną
Biszkopt czekoladowy:
Po przygotowaniu składników białka oddzielić od żółtek. Następnie ubić z cukrem na sztywną masę. Do ubitej masy cały czas miksując dodawać żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać a następnie przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wielkość tortownicy 26 / 26 cm. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Po całkowitym wystudzeniu ciasto przekroić na 2 blaty.
Mus wiśniowy:
Wiśnie z kompotu odsączyć na sicie i zmiksować, a sok zagotować. Po zgotowaniu zdjąć z ognia wsypać galaretki oraz żelatynę wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodać zmiksowane wiśnie. Odstawić do lekkiego stężenia.
Krem śmietankowy:
Dobrze schłodzoną śmietanę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając serek mascarpone.
Składanie ciasta:
Spodni blat włożyć do tortownicy nasączyć kompotem i nałożyć tężejący mus wiśniowy rozprowadzając po całym spodzie. Nałożyć drugi blat wysmarować serkiem czekoladowym (u mnie Philadelphia), nałożyć krem śmietankowy. Całość włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto wyjąć z lodówki udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego.
Rada;
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Po przygotowaniu składników białka oddzielić od żółtek. Następnie ubić z cukrem na sztywną masę. Do ubitej masy cały czas miksując dodawać żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać a następnie przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wielkość tortownicy 26 / 26 cm. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Po całkowitym wystudzeniu ciasto przekroić na 2 blaty.
Mus wiśniowy:
Wiśnie z kompotu odsączyć na sicie i zmiksować, a sok zagotować. Po zgotowaniu zdjąć z ognia wsypać galaretki oraz żelatynę wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodać zmiksowane wiśnie. Odstawić do lekkiego stężenia.
Krem śmietankowy:
Dobrze schłodzoną śmietanę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając serek mascarpone.
Składanie ciasta:
Spodni blat włożyć do tortownicy nasączyć kompotem i nałożyć tężejący mus wiśniowy rozprowadzając po całym spodzie. Nałożyć drugi blat wysmarować serkiem czekoladowym (u mnie Philadelphia), nałożyć krem śmietankowy. Całość włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto wyjąć z lodówki udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego.
Rada;
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
biedroneczki
BozenaMatuszczyk
Dziękuję.;)