Sposób przygotowania:
Lekki torcik kefirowy ze słodką posypką
Zagotowujemy 600 ml wody. Każdą galaretkę wsypujemy do oddzielnej miseczki i zalewamy po 200 ml gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do zastygnięcia.
Herbatniki kruszymy (np. wałkiem do ciasta) na drobno. Masło rozpuszczamy na patelni i lekko przestudzonym zalewamy pokruszone herbatniki.
Mieszamy razem (powinny wyglądać jak mokry piasek). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy herbatniki z masłem.
Rozprowadzamy równą warstwę lekko ugniatając do dna. Wstawiamy do lodówki. Kefir mieszamy razem ze śmietanką. Rozlewamy na 3 porcje.
Pierwszą porcję kefiru dolewamy do żółtej ostudzonej galaretki i mieszamy razem. Gdy zacznie gęstnieć wylewamy na spód herbatnikowy i wstawiamy do lodówki. Do zielonej galaretki wlewamy kefir i mieszamy razem.
Wylewamy na zastygniętą pierwszą warstwę i wstawiamy ponownie do lodówki. Do czerwonej galaretki dolewamy resztę kefiru i mieszamy razem. Wylewamy na zastygniętą zieloną warstwę i wstawiamy do lodówki.
Po 15 minutach wyjmujemy ostrożnie ciasto z lodówki. Wafelek kroimy w malutką kosteczkę i posypujemy jeszcze nie do końca zastygłą górną warstwę ciasta.
Ponownie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc lub chociaż kilka godzin.
Herbatniki kruszymy (np. wałkiem do ciasta) na drobno. Masło rozpuszczamy na patelni i lekko przestudzonym zalewamy pokruszone herbatniki.
Mieszamy razem (powinny wyglądać jak mokry piasek). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy herbatniki z masłem.
Rozprowadzamy równą warstwę lekko ugniatając do dna. Wstawiamy do lodówki. Kefir mieszamy razem ze śmietanką. Rozlewamy na 3 porcje.
Pierwszą porcję kefiru dolewamy do żółtej ostudzonej galaretki i mieszamy razem. Gdy zacznie gęstnieć wylewamy na spód herbatnikowy i wstawiamy do lodówki. Do zielonej galaretki wlewamy kefir i mieszamy razem.
Wylewamy na zastygniętą pierwszą warstwę i wstawiamy ponownie do lodówki. Do czerwonej galaretki dolewamy resztę kefiru i mieszamy razem. Wylewamy na zastygniętą zieloną warstwę i wstawiamy do lodówki.
Po 15 minutach wyjmujemy ostrożnie ciasto z lodówki. Wafelek kroimy w malutką kosteczkę i posypujemy jeszcze nie do końca zastygłą górną warstwę ciasta.
Ponownie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc lub chociaż kilka godzin.