Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1323]

Lekki torcik makowo-śmietankowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Bardzo delikatny i pyszny torcik,zarazem prosty i łatwy w przygotowaniu.Wymyśliłam go na rocznicę ślubu.

Lekki torcik makowo-śmietankowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lekki torcik makowo-śmietankowy

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 12 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka suchego zmielonego maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa śmietankowa:
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • cukier puder do smaku
  • 2 łyżki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 1 czerwona galaretka
  • kilka łyżek wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Lekki torcik makowo-śmietankowy
Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy,następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy,na koniec dodajemy mąkę pszenną,proszek do pieczenia i mak,dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki,w jednym krążku wycinamy serce. Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy ostudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy. Przygotowaną śmietaną przekładamy torcik,smarujemy również wierzch i boki tortu.Wykrojoną część biszkoptu drobno kruszymy i układamy na wierzchu,kokosem oprószamy boki. Galaretkę rozpuszczamy w półtorej szklanki gorącej wody i studzimy,tężejącą wlewamy do wyciętego serca. Torcik wstawiamy do lodówki do stężenia.
Lekki torcik makowo-śmietankowy
Ciasto makowe na biszkopt do tortu,do pieczenia.
Lekki torcik makowo-śmietankowy
Biszkopt przekrawamy na dwa krążk,i w jednym wycinamy serce.
Lekki torcik makowo-śmietankowy
Gotowy,przełożony i wykończony tort,pyszny.