Sposób przygotowania:
Lekki torcik makowo-śmietankowy
Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy,następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy,na koniec dodajemy mąkę pszenną,proszek do pieczenia i mak,dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki,w jednym krążku wycinamy serce. Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy ostudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy. Przygotowaną śmietaną przekładamy torcik,smarujemy również wierzch i boki tortu.Wykrojoną część biszkoptu drobno kruszymy i układamy na wierzchu,kokosem oprószamy boki. Galaretkę rozpuszczamy w półtorej szklanki gorącej wody i studzimy,tężejącą wlewamy do wyciętego serca. Torcik wstawiamy do lodówki do stężenia.
zbysiowa
Babeczka35
Dziękuję:)
Torcik jest bardzo pyszny:)
marietta
Babeczka35
Torcik jest prosty,ale i pyszny.
Dziękuję:)