sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Lekki torcik z serkiem ricotta i brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kolejny wiosenny trocik. Intensywny kakaowy spód, delikatnie cytrynowy środek z serka ricotta i bitej śmietany, oraz aromatyczne brzoskwinie zatopione w orzeźwiającej galartece, to jak dla mnie idealne wyznaczniki pysznego i lekkiego ciacha.

Lekki torcik z serkiem ricotta i brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekki torcik z serkiem ricotta i brzoskwiniami

 

  • Składniki na tortownicę 24 cm:

 

  • Biszkopt (jeden blat):
  • 3 jajka ( białka i żółtka oddzielnie)
  • 80 g cukru
  • 55 g mąki pszennej
  • 16 g kakao ( 2 łyżki)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Masa serowo- śmietankowa:
  • 200 ml schłodzonej śmietany kremówki
  • 500 g serka ricotta
  • 5-6 łyżkek cukru pudru
  • 2 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • sok z ½ cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny

 

  • Poncz:
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

  • Dodatkowo:
  • 2 jasne galaretki ( u mnie cytrynowe)
  • 2 litrowe słoiki brzoskwiń z kompotu

 

Sposób przygotowania:

Lekki torcik z serkiem ricotta i brzoskwiniami
Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W upalne dni, lub gdy zależy nam, aby galaretka szybciej stężała dodajemy mniej wody( dwie galaretki rozpusciłam w 850 ml gorącej wody). Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywno, stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Piana powinna byc sztywna i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Do masy jajeczenej stopniowo wsypujemy wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem i pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy łopatką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. W ostudzonym biszkopcie wyrównujemy ewentualne nierówości i dobrze nasączamy ponczem. Można dodać trochę wódki, jeśli torcik nie jest przeznaczony dla najmłodszych. Spód umieszczamy w obręczy do tortów. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Lekko studzimy. Serek ricotta miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy skórkę i sok z cytryny. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Do masy z serka ricotta dodajemy lekko przestudzoną żelatynę, mieszamy mikserem. A następnie ubitą śmietanę. Delikatnie mieszamy.Masę wykładamy na uprzednio przygotowany spód tortu. Wyrównujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 1 h, aby masa lekko stężała. Brzoskwinie odsączamy z kompotu i kroimy na cienkie płatki, układamy na stężałej masie serowej. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin
Lekki torcik z serkiem ricotta i brzoskwiniami
Białka ubijamy mikserem na sztywno, stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Piana powinna byc sztywna i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Do masy jajeczenej stopniowo wsypujemy wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem i pieczenia
Lekki torcik z serkiem ricotta i brzoskwiniami
W ostudzonym biszkopcie wyrównujemy ewentualne nierówości i dobrze nasączamy ponczem. Można dodać trochę wódki, jeśli torcik nie jest przeznaczony dla najmłodszych. Spód umieszczamy w obręczy do tortów.
Lekki torcik z serkiem ricotta i brzoskwiniami
Masę wykładamy na uprzednio przygotowany spód tortu. Wyrównujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 1 h, aby masa lekko stężała.
Lekki torcik z serkiem ricotta i brzoskwiniami
Brzoskwinie odsączamy z kompotu i kroimy na cienkie płatki, układamy na stężałej masie serowej. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.