Sposób przygotowania:
Lekki torcik owocowo-jogurtowyWarstwa arbuzowa:
Na blacie rozłożyć płat folii aluminiowej, nałożyć na nią spód tortownicy i zapiąć obręcz. Wewnątrz tortownicy boki wyłożyć papierem do pieczenia.
Warstwa arbuzowa:
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Zostawić do napęcznienia, a następne rozpuścić w mikrofali. Miąższ oczyścić z pestek. Około 80-90 g arbuza odłożyć a resztę zmiksować blenderem. Do musu arbuzowego dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, aby nie zostały grudki.
ETAP 2:
Pozostałego arbuza pokroić w małą kostkę i połączyć z musem, wymieszać. Delikatnie przelać do przygotowanej tortownicy i wstawić do lodówki na około 30 minut, do wstępnego stężenia masy.
Warstwa jogurtowa:
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Zostawić do napęcznienia, a następne rozpuścić w mikrofali.
Do miski przelać jogurt, dodać stevię i aromat cytrynowy. Dokładnie wymieszać.
ETAP 4:
Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki jogurtu i całość dobrze wymieszać. Mieszaninę wlać do miski z jogurtem i po raz kolejny dokładnie wymieszać. Na koniec wrzucić opłukane i osuszone borówki, wymieszać po raz ostatni. Masę jogurtową ostrożnie wlać na masę arbuzową i wstawić na kolejne 30 minut do lodówki.
Masa brzoskwiniowa:
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach wody. Zostawić do napęcznienia, a następne rozpuścić w mikrofali.
Brzoskwinie obrać ze skórki ( ja nacięłam owoce na krzyż, zalałam wrzątkiem i zostawiłam na kilka minut, potem zalałam zimną wodą i ściągnęłam skórkę), wykroić pestkę i przełożyć do blendera. Zmiksować na gładka masę.
ETAP 6:
Dodać wodę i ponownie zmiksować. Na koniec wlać żelatynę i dokładnie wymieszać z musem owocowym. Masę delikatnie wylać na warstwę jogurtową i włożyć do lodówki.
ETAP 7:
Po około 15 minutach delikatnie ułożyć biszkopty i zostawić do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Kolejnego dnia wyjąć z formy i ułożyć na paterze, tak aby warstwa arbuzowa była na wierzchu.
Smacznego!