Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Piernik lukrowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki i prosty przepis na ciasto piernikowe, oczywiście z powidłami śliwkowymi, przestudzone można polać lukrem lub czekoladą.

Piernik lukrowany

Składniki:

Piernik lukrowany

 

  • jajka - 3 szt
  • margaryna - 25 dag
  • mąka pszenna - 2 szkl
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda - 1/2 łyzeczki
  • miód - 3 łyżki
  • cukier - 3/4 szkl
  • kakao - 3 łyżki
  • przyprawa do piernika - 3 łyżeczki
  • powidła sliwkowe - 1 sloik
  • DODATKOWO:
  • lukier

Sposób przygotowania:

Piernik lukrowany
Margarynę wkladamy do garnka, dodajemy miód, przyprawe do piernika, kakao i powidła.

Wszystko razem powoli podgrzewamy mieszając, ale nie wolno zagotować, jak się wszystko rozpuści i połączy odstawiamy do przestugnięcia.

Mąkę przesiac z proszkiem oraz sodą. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy powoli mase piernikową oraz mąkę z proszkiem i sodą, wszystko razem dokładnie mieszamy.

Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto.

Pieczemy ok 60 minut w temp 170stC- do suchego patyczka. wystudzone ciasto polewamy lukrem. 

Tagi:

ciasto piernik