bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Lekki torcik malinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Bardzo smaczny i lekki torcik z masą malinowo-śmietanową, jest szybki i łatwy do przygotowania. Polecam na deser do kawy.

Lekki torcik malinowy

Składniki:

Lekki torcik malinowy

 

  • Biszkopt:
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowa:
  • 0,5 litra śmietany 30 %
  • 1 galaretka malinowa
  • 200 gram malin
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki malinowe

Sposób przygotowania:

Lekki torcik malinowy
Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy(26cm.), pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Galaretkę malinową rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy. Dodajemy maliny, delikatnie mieszamy, wykładamy na upieczony biszkopt, wstawiamy do lodówki.

Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 800 ml. Gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia, tężejącą galaretkę wylewamy na masę śmietanową, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.