szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Murzynkowa babka kawowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zainspirował mnie przepis znaleziony na internecie. Oczywiście nie obyło się bez drobnych modyfikacji, ale wyszło pysznie.

Murzynkowa babka kawowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Murzynkowa babka kawowa

 

  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1,5 szklanki maki
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki masła
  • posypka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Murzynkowa babka kawowa
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Mikserem ucieramy żółtka z cukrem. Stopniowo dolewamy wodę mineralną stale miksując.

Kawę rozpuszczamy w w niewielkiej ilości gorącej wody (ok 1/4 szklanki). Ostygniętą kawę wlewamy do masy jajecznej. Następnie porcjami wsypujemy przygotowaną mąkę z dodatkami i cały czas miksujemy.

Gdy składniki się połączą przekładamy do keksówki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 35 minut.

Czekoladę topimy razem z masłem w kąpieli wodnej i polewamy nią ostudzoną babkę. Posypujemy ozdobami.  
Murzynkowa babka kawowa
W misce mieszamy suche składniki czyli mąkę proszek do pieczenia sól i kakao
Murzynkowa babka kawowa
Zaczynamy od miksowania żółtek z cukrem po czym dodajemy kolejne składniki
Murzynkowa babka kawowa
Ciasto przekładamy do keksówki silikonowej lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia
Murzynkowa babka kawowa
Przygotowujemy polewę z czekolady i masła

Tagi:

ciasto babka